Alapkőletétel Kehidakustányban PDF Nyomtatás E-mail
Szociális és egészségmegőrző központot létesít a Dunántúli Református Egyházkerület Kehidakustányban. A felekezet bruttó 130 millió forintért vásárolta meg az épületegyüttest a megyei önkormányzattól. A Petőfi utcai, egykori Batthyány-kastély a jövőben is megőrzi funkcióját, a hévízi Őszikék idősek otthonának lakói költöznek majd a komplexumba. Az intézmény alapkövét november 13-án, ünnepélyes keretek között tették le.

 A rendezvény apostoli köszöntővel kezdődött, majd beszédeket hallhattak a résztvevők.
- Az egyházak anyagi gondokkal küzdenek, a kormányzat barátságtalan intézkedéseivel kénytelenek szembenézni és támogatásuk sem biztosított. A nehézségek ellenére olyan létesítményt kívánunk alapítani, amely a meglévő forrásainkon belül is üzemeltethető. Hagyományainknak megfelelően szeretnénk a társadalom hasznára válni és ezt kiterjedt egészségügyi, oktatási és kulturális hálózat kiépítésével igyekszünk tenni  - fogalmazott Köntös László, református főjegyző.

 Szavait Steinbach Péter püspök is megerősítette, aki a testi-lelki egyensúly megteremtéséről szólt. Majd felhívta a figyelmet az egészséges életmód, a helyes táplálkozás és a mozgás fontosságára. Az otthon lakói  kellemes, megfelelő körülmények között tapasztalhatják meg a református egyház áldásos tevékenységét.
- A beruházás első ütemében bruttó 270 millió forintból teljesen átalakítjuk, felújítjuk az épületet és tetőteret alakítunk ki. Reméljük, hogy a helyreállítási munkálatokat egy éven belül be tudjuk fejezni és felszentelhetjük a létesítményt. A központ nem jár gazdasági és anyagi haszonnal, annál sokkal többet nyújt, egészségmegőrzés és a szépkorúak ápolása áll törekvésünk középpontjában – hangsúlyozta Bella Zoltán főtanácsnok.
Az eseményen részt vett Vígh László, országgyűlési képviselő és Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke is, akik az első pillanattól kezdve támogatták a kezdeményezést.  Manninger Jenő úgy fogalmazott: fájt a megyei önkormányzat szíve, mikor a régi intézményt meg kellett szüntetniük, lakói azonban jobb körülmények között élhetnek. Nagy öröm számukra, hogy jó célra, az idősek gondozására használják majd az épületet. Lázár István, Kehidakustány polgármestere pedig a munkahelyteremtésről és a turisztikai lehetőségekről szólt.
Zala Megye - m.zs.