Fedezze fel az 1000 éves Zalát - könyvbemutató Zalaegerszegen PDF Nyomtatás E-mail
 Zala megye kulturális, természeti, néprajzi értékeit, gasztronómiai hagyományait, turisztikai kínálatát mutatja be a Fedezze fel az 1000 éves Zalát című kötet, amelyet pénteken mutattak be Zalaegerszegen. A 160 oldalas, több mint 240 színes fotóval illusztrált könyv 12 fejezetben, 10 szerző írásán keresztül mutatja be a megyét. Élvezetes, könnyedebb, olvasmányos formában ír Zala megye értékeiről a kötet - fogalmazott a könyvbemutató után Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke.


A kötet szerzői a helyi múzeum munkatársai mellett idegenforgalmi, természetvédelmi, művelődésügyi szakemberek. Két fejezetben kronológiai sorrendben mutatják be a megye történetét és ugyancsak két fejezet szól az épített örökségekről, a megyében található legjellegzetesebb építményekről - mondta el Kostyál László, a kötet szerkesztője. A leírások építészeti trendeket mutatnak be, amelyben végigkövethető a településszerkezet változása, módosulása is.
Önálló fejezet foglalkozik a képzőművészeti örökséggel. A leírást "a művész maga stílus" elv alapján állította össze Kostyál László, ezért nemcsak az alkotásokra támaszkodott, hanem inkább az adott kor képviselőit, képzőművészeit jelenítette meg.
 A természeti örökséget feldolgozó részben a szakember leírása mellett színpompás védett virágok fotói láthatók. A néprajzi, gasztronómiai fejezetek a göcseji hagyományokat mutatják be. A paraszti világot ábrázoló fotók mellett azt is megtudhatjuk, hogy kétszáz évvel ezelőtt a nagy munkák idején közkedveltek voltak a savanyú levesek, de vacsorára inkább tejes leves, kása, főtt krumpli, saláta volt a menü. A elit réteg ezek helyett inkább sülteket fogyasztott, amelyek a parasztok asztalára inkább csak vasár- vagy ünnepnap kerültek.
A megye múzeumait, hagyományőrző rendezvényeit leíró rész akár programajánló is lehet - említette meg Kostyál László, hozzátéve, hogy a turisztika fejezet más összefüggésben, dióhéjban összefoglalva írja le a megyében látható legérdekesebb helyszíneket, mintegy túraajánlatokat adva gyalogosoknak, kerékpárosoknak, zarándokoknak.
A kötetet a megyei közgyűlés finanszírozásával a megyei múzeum adta ki 2 ezer példányban.

 


 

MonitorMagazin.HU