Nehéz helyzetben az önkormányzatok PDF Nyomtatás E-mail

Január 22-én fogadta el 2010 évi költségvetését a Zala Megyei Önkormányzat, amely 1,3 milliárd forint hiánnyal számol az idei évben. Manninger Jenő, a közgyűlés elnöke szerint a kormány brutális támadást intézett az önkormányzatok ellen, hiszen a megye 1,2 milliárd forinttal kap kevesebbet, mint a tavalyi évben.

Nem csak a megyei, de városi, települési önkormányzatok is nehéz évnek néznek elébe. Nagykanizsán a Citromszigetnek nevezett önkormányzati bérlakás tömbben összesen csaknem 60 hátrányos helyzetű család él. Közülük egyre kevesebben tudják kifizetni a havi 12-13 ezer forintos lakbért. Az ott élő 50 családnak 110 millió forint tartozása van a nagykanizsai önkormányzat felé. A fenntartók szerint ennek a töredékét tudják csak beszedni a következő évek során, a teljes összeghez biztosan nem jutnak hozzá. Kámán László a nagykanizsai Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta: a tartozások egy része az göngyölt tartozás, tehát akár 10 éves adósság is lehetséges. A végrehajtási eljárások folyamatban vannak, de az önkormányzatnak reálisan annyi esélye van, hogy körülbelül a negyedéhez hozzájuthat valamikor.

A téli hónapokban nem lakoltatják ki az önkormányzati lakásban élőket, de félő, hogy a tavaszi hónapoktól egyre több olyan család élhet fedél nélkül, amiért képtelenek fizetni még a minimális lakbérüket is. Sokan akkor sem tudják kiegyenlíteni a számlát, ha a 12-13 ezer forintos lakbér mellé még további 3-4 ezer forint önkormányzati támogatást kapnak.

  

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke szerint a felelősség nem az önkormányzatoké, hanem a kormányé, amiért ilyen átgondolatlan elvonásokat és intézkedéseket hozott. Úgy tűnik, mintha kifejezette egy tavaszi csődhelyzetre játszana.

A Zala Megyei Közgyűlés például idén 600 millió forinttal kevesebb szja visszajuttatással számolhat, és igen nagymértékben csökkennek az illetékbevételből származó forrásai is. Ekkora hiány nem gazdálkodható ki, és aggodalmassá válik a megyei fenntartású intézmények finanszírozása is.

 

Manninger Jenő elnök elmondta, a megyei önkormányzatnak ugyan nincsenek bérlakásai, viszont saját intézményeinek fenntartását is csak szűkösen, hitelből tudja megoldani. A megye által fenntartott intézményeknél, lakóotthonainál kilakoltatás még nem volt, és erre nem is fog sor kerülni.