Nem hagyják sorsára a kórházat PDF Nyomtatás E-mail

Minden hivatalos kormányzati propaganda ellenére állíthatjuk: az előző évekhez hasonlóan idén is folytatódik az önkormányzatokat ellehetetlenítő politika, és ez alól nem képeznek kivételt a megyei önkormányzatok sem. Mi több: velük kapcsolatban alig leplezhető az a cél, hogy a csőd szélére szándékozik taszítani őket a kormány.

Olyan mértékű elvonásokat kell ugyanis 2010-ben is „benyelniük” a megyei önkormányzatoknak, amelyekre már nem elég a „spórolunk”, „összevonunk”, „elküldünk” politikája.
- Önkormányzatunknál a normatív állami hozzájárulás a tavalyihoz képest 9,9 %-kal lesz kevesebb idén. Számolnunk kell az emelkedő infláció és áfa-költségekkel is, valamint az illeték bevételek csökkenésével. Összességében ez évben 1,5 milliárd forintos működési hiánnyal és 972.170 ezer forint működési hitellel vagyunk kénytelenek számolni – elemezte a helyzetet Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke. – Mindent megteszünk azonban azért, hogy a megyei önkormányzat intézményei és a megye kistelepülései ne maradjanak magukra a túlélésért való küzdelemben. Ha kell, hitelből, de fedezni fogjuk a pályázatokhoz szükséges önerőket, és igenis támogatni fogjuk a kistelepüléseket.
Manninger Jenő rámutatott: céltartalék fejlesztésre a költségvetési rendelet-tervezet szerinti összeg 1.645.573 ezer forint. Ebből komoly összeget terveztek turisztikai vonzerő és termékfejlesztési pályázati alapra, a megyei intézmények meghatározott beruházásaira, felújításaira és fejlesztési pályázatok önrészére, valamint az uniós pályázatok önrészére. Ismét számíthatnak a kistelepülések fejlesztési célú pályázataikhoz önerő-kiegészítésére. Elkülönített összeggel várják a Göcsej Múzeum felújítására beadott pályázatot, a Balaton térség turisztikai vonzerejének növelésére szintén komoly összeg áll majd rendelkezésre.
Az elnök rámutatott: ahogyan eddig, úgy idén sem hagyják sorsára a megyei kórházat, még akkor sem, ha az állam folyamatosan csökkenti a kórházak teljesítmény finanszírozását. A Zala Megyei Kórház sürgősségi osztályának kialakításához pályázati önerőt biztosít a megyei önkormányzat. A kormányzati intézkedések ugyanakkor a betegforgalom korlátozására kényszerítik a kórházat, így a betegek arra számíthatnak, hogy az ellátásra várni kell, az eddigi 2-3 hetes előjegyzési idők több hónaposra is megnőhetnek. A sürgősségi ellátás és a daganatos betegek ellátása azonban elsőbbséget élvez.
- Ha folytatódna a jelenlegi kormányzat önkormányzat és egészségügy ellenes politikája, hamar kimerülne a megye hitelkerete – tette hozzá Manninger Jenő. – A megye, az önkormányzatok sorsa is erősen függ az áprilisi választások eredményétől. Változás kell, erre van reményünk.

Zala Megye