A kistelepülések továbbra is számíthatnak a Megyei Önkormányzatra PDF Nyomtatás E-mail

A szakképzésben részesülők ösztöndíj támogatásáról, a kistelepülések pályázatainak további támogatásáról is határozott a Zala Megye Közgyűlés 2010. február 12-i ülésén.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, ahhoz, hogy a kistelepülések pályázati pénzekhez juthassanak, saját forrásra, önerőre van szükségük, melyet szűkős kereteikből a legtöbb esetben nem tudnak finanszírozni. A megyei önkormányzat számos zalai kistelepülésnek biztosít anyagi forrást, hogy ne essenek el a pályázati lehetőségektől. Az ülésen nyolc település pályázati támogatásáról döntöttek, mintegy 6,7 millió forint összegben.

A hiányszakmák támogatása, a beiskolázás elősegítése, valamint a jobb képességű tanulók szakmai képzésre jelentkezésének ösztönzése érdekében szükséges a megyei ösztöndíjrendszer kialakítása és minden részletre történő (közép) hosszú távú tervezése.
Ennek érdekében 4,8 millió forintra növeli a megyegyűlés a szakképzésben részesülők ösztöndíj támogatását a 2010/2011-es tanév első felére. Az előzetes felmérések alapján a megyei fenntartású intézményekben mintegy 200 tanuló veheti majd igénybe az ösztöndíjat.

A Zala Megyei Közgyűlés ismételten megújította együttműködési szándékát Vas megyével és a muravidéki magyar közösséggel. Az ebben megvalósuló programokra közel 5 millió forintot szánnak a zalai vezetők. A megyegyűlés elnöke kifejtette, a Muravidéki Megállapodás keretében végzett közös szakmai munka hatékonyan segítette elsősorban a Muravidéken élő magyarság nemzeti kultúrájának, hagyományának megőrzését, a kétnyelvű oktatási intézményeinek működését.
A megyei önkormányzatnak mindezek nem kötelezően vállalt feladatai, melyeket a szakképzés népszerűsítése, valamint a munkahelyteremtés érdekében vállal – összegezte Manninger Jenő a közgyűlés döntéseit. - A Zala Megyei Közgyűlés ülésén határozott arról is, hogy pályázatot nyújt be „Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás korszerűsítése” című pályázati konstrukcióra a Zala Megyei Kórház egyes épületeinek korszerűsítésére 270 millió Ft összköltséggel, melyhez 89 millió Ft saját forrást biztosít. A kormányzati elvonások és a költségvetési hiány ellenére fontosnak tarjuk a zalai emberek egészségét és azt, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat minél magasabb színvonalon és korszerű körülmények között vehessék igénybe. Ezért igyekszünk minden pályázati lehetőséget megragadni.