A kormány kényszeríti hitelfelvételekre az önkormányzatokat PDF Nyomtatás E-mail

A szocialisták az önkormányzatok eladósodását bemutatva próbálnak vádaskodni a Fidesszel szemben a kampányban. Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke február 17-én sajtótájékoztatót tartott a Megyeházán a megyék valódi pénzügyi helyzetéről bemutatva azt, hogy a kormány az elmúlt négy évben mennyi pénzt vont el az önkormányzatoktól.

- A Zala Megyei Önkormányzat hitelekkel együtt is jóval kevesebb pénzből gazdálkodott, mint korábban. – kezdte a sajtótájékoztatót Manninger Jenő, a közgyűlés elnöke.  –  Az állami támogatás 2006 és 2010 évek között 1,389 milliárd forint csökkenést mutat. Négy év alatt a 2006-os bázishoz képest összesen 3,7 milliárd forintra tehető az önkormányzat bevételkiesése. Átszervezésekkel, takarékossági intézkedésekkel 1,9 milliárd forintot meg tudtunk spórolni, a hiány többi részét azonban hitelből kényszerültünk pótolni. A 2010-es brutális kormányzati megszorításokat azonban már lehetetlen kigazdálkodni. Egyedül abban bízunk, hogy a második félév meghozza a változást.

Manninger Jenő elnök elmondta, hogy az önkormányzat 2009. év végén meglévő hitelállománya 4,777 milliárd forint, ebből 1,130 milliárdot 2006. évben a Zala Megyei Kórház rekonstrukciójához, illetve egészségügyi gépbeszerzésére vettek fel. 2007-ben 20 millió CHF összegben kötvényt bocsátottak ki a fejlesztési pályázatok, illetve saját beruházások finanszírozására. A kibocsátott kötvény felhasználására a Közgyűlés az elmúlt évben döntéseket hozott, így többek között a Zala Megyei Kórház sürgősségi centrumának létrehozására, a kórház TIOP pályázati önrészére 500 millió forintot, épületenergetikai fejlesztés pályázati önrészére 104 millió forintot, intézmények akadálymentesítési pályázat önrészére 17 millió forintot, NYDOP turisztikai pályázat önrészére 72 millió forintot, keszthelyi uszoda építésére 310 millió forintot, keszthelyi tornaterem építésére 115 millió forintot, lenti tornaterem építésére 285 millió forintot különített el.
- Mindezekből látszik, hogy a Zala Megyei Önkormányzat a kötvényekből rendelkezésére álló összegből döntően csak fejlesztésekre és pályázatok önrészeire költ. – fűzte hozzá Manninger Jenő. – A szocialista önkormányzatoknak természetesen nem kell pályázati önerőre hitelt felvenni, de a Fideszes önkormányzatoknak igen.
Pintér László, a Zala Megye Közgyűlés alelnöke felháborodását fejezte ki, hogy a kormány csökkentette az állami támogatásokat és az illetékbevételeket, utána meg számon kérik, hogy miért vesznek fel hiteleket az önkormányzatok. Az alelnök elmondta, hogy ha az idei 470 milliós bevételkiesést ráterhelték volna a megyei intézményekre, működni sem tudnának. Az idei évben két megye kapott ÖNHIKI támogatás: Zala és Heves. Míg a Zala Megyei Önkormányzat 15 milliót, addig az ország egyetlen szocialista megyéje 150 millió forintot kapott.