Közoktatási javaslatok a Fidesztől PDF Nyomtatás E-mail

A Fidesz három közoktatási javaslattal indítaná az új Országgyűlést. Egyrészt a jogosítvány megszerzését az általános iskola nyolc osztályának elvégzéséhez kötné, másrészt súlyosabban büntetné a tanárokkal szemben elkövetett erőszakos cselekményeket, továbbá a gyermek iskolába járásához kötné a családi pótlék kifizetését a szülő számára.

Ma Magyarországon a felnőtt népesség 17 százaléka nem rendelkezik általános iskolai végzettséggel, ők szinte bizonyosan munkanélküliek, hátrányos helyzetűek, többségük funkcionális analfabéta, a munkaerőpiacra sem nagyon tudnak beilleszkedni. Annak, hogy valaki a közlekedésben biztonsággal, felelősen vegyen részt, minimális feltétele lehet a nyolc általános iskolai osztály elvégzése.
A pedagógusokkal szemben elkövetett erőszakos cselekmények büntetési tétele jelenleg 0-3 évig terjed. A Fidesz javaslatára ez 1-5 évig terjedő szabadságvesztésre változna. Mindenkinek számolnia kell azzal, hogy ha egy tanárt pofon vág, akkor le kell ülnie legalább egy évet.
A Fidesz kezdeményezi majd, hogy csak az a szülő kaphasson családi pótlékot, akinek iskoláskorú gyermeke ténylegesen jár iskolába. Ha a szülő nem tesz eleget annak az alkotmányos kötelezettségének, hogy taníttatja gyermekét, akkor ne ő kapja meg a támogatást, hanem az önkormányzat találja meg a módját, hogy a gyermek számára biztonsággal jusson el, és valóban ő kapja meg.