A kommunizmus áldozataira emlékeztek Keszthelyen PDF Nyomtatás E-mail

A Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. június 13-án elfogadott határozata rendelte el a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjának megtartását február 25-én, annak emlékére, hogy Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát 1947-ben ezen a napon jogellenesen letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták. Keszthelyen is megemlékeztek a kommunista diktatúrák áldozataira.

A megemlékezés ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomban. Ezt követően Manninger Jenő, a Zala megyei Közgyűlés elnöke és Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere mondott beszédet emlékeztetőként és figyelmeztetőként a korszak történéseire és a tanulságok levonására.
- Az áldozatokra emlékezni mindig szívszorító érzés, mert ilyenkor nemcsak az elpusztítottak emlékével, hanem az eszmék eltorzíthatóságával is szembesülnünk kell, hiszen a kommunizmus, miközben földi mennyországot ígért, valójában a poklot teremtette meg a világ számos országában. – mondta beszédében Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke. - A kommunizmus szörnyűségei és embertelen bűnei miatt érzett fájdalom oly mélyen átjárta, és mélyen meg is betegítette a nemzet lelkületét, hogy honfitársaink többsége legszívesebben nem is gondol minderre, és szinte már maga is elhiszi, hogy mai nehézségeink nem is függnek össze ezzel a súlyos örökséggel.
A kommunizmus áldozatainak nemes emléke és a puszta megmaradásunk érdeke azt kívánja tőlünk, hogy ne engedjük ismételten elsikkasztani a szükséges változásokat.
"A jövendő nemzedékek előtt kötelességünk feljegyezni a 20. század bűneit és biztosítani, hogy azok soha nem ismétlődhetnek" - írta Milan Kundera cseh író. Az emlékezés adjon elégtételt az áldozatoknak, és adjon erőt nekünk, hogy fenntartsuk, és életünkkel megvalósítsuk azokat az értékeket és eszméket, amelyekért ők meghaltak.

Forrás: www.monitormagazin.hu