Önéletrajz PDF Nyomtatás E-mail

Budapesten születtem 1955-ben. Édesapám dr. Manninger Jenő baleseti sebész volt, édesanyám dr. Túróczy Erzsébet gimnáziumi tanár, nyugdíjas. Első házasságomból két felnőtt fiam van, Ádám, aki orvos és Máté, szociológus végzettségű sportoló, vállalkozó. Keszthelyi kötődésemet nagybátyámnak köszönhetem, Manninger Gusztáv Adolfnak, aki a keszthelyi Georgikon tanszékvezető egyetemi tanára volt.

1980-ban végeztem el a Budapesti Műszaki Egyetem építőmérnöki karát, közlekedésépítő szakon. Angol és francia középfokú nyelvvizsgával rendelkezem és elvégeztem egy menedzseri tanfolyamot a Dublini Trinity College és a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem közös posztgraduális képzésén. 1980-tól közlekedéstervező, mélyépítő tervezőként dolgoztam. Több ízben külföldön, Algériában és Tunéziában teljesítettem külszolgálatot. 1987-től 1997-ig az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola adjunktusa voltam, közlekedési, mélyépítési és településgazdálkodási tantárgyakat oktattam. 1992-ben a National Foundation ösztöndíjasaként három hónapig az USA-ban folytattam tanulmányokat.

Közéleti tevékenységemet Budapesten, a fővárosi közgyűlésben kezdtem 1990-ben. Az azt követő ciklusban, 1998-ig az MDF frakcióját vezettem. 1998. júliusban felkértek a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkárának. A polgári pártok minél szorosabb együttműködésének híveként 2000-ben beléptem a Fideszbe. 2002. áprilisban a Zala megyei 3. számú (Keszthely és térsége) választókörzet Fidesz-MDF jelöltjeként nyertem egyéni mandátumot. 2002. januártól Keszthelyen, majd Gyenesdiáson élek.

2003-ban egy évig Brüsszelben az Európai Parlamentben dolgoztam megfigyelőként a környezetvédelmi bizottságban. A választásokon a Fidesz frakciójának közlekedési programszóvivője voltam. 2004-ben az Európai Parlament képviselőjeként tevékenykedtem.

2006-ban már az első fordulóban ismét képviselőnek választottak körzetemben. A Parlamentben 2010-ig az Európai ügyek bizottságának tagja voltam.
2010. tavaszán 63,87%-kos eredménnyel újra képviselőnek választottak, és a Parlamentben a Gazdasági és informatikai bizottság tagja és a Közlekedési albizottság elnöke voltam. Megbíztak a MÁV Zrt. 2002-2010 közötti döntések vizsgálatára létrehozott és a Volánbusz Zrt. 2003-ban megalkotott reorganizációs programja végrehajtásának körülményeit vizsgáló eseti vizsgálóbizottságok elnöki tisztségével.

2010-től 2011 végéig a Regionális Fejlesztési Tanács elnöki tisztségét töltöttem be. 2011 és 2014 között a Régiók Bizottságának tagja voltam.

2006-ban megválasztottak a Zala Megyei Közgyűlés elnökének, majd 2010-ben újraválasztottak erre a tisztségre, ezt a funkciómat 2014 októberéig láttam el.

A 2014. évi választásokon az új választási törvény értelmében a Zala megyei 2. számú választókerületben (Keszthely és térsége) indultam az országgyűlési képviselői tisztségért, és a FIDESZ-KDNP jelöltjeként egyéni mandátumot nyertem. A Parlamentben jelenleg a Gazdasági Bizottság alelnöke és a Fenntartható fejlődés bizottságának tagja vagyok.

2014 nyarától az Európa Tanács delegált tagja vagyok.

2015 júniusában Zala megyei fejlesztési miniszteri biztosnak neveztek ki.

2015 októberétől a Fidesz Zala megyei választmányának elnöki tisztét töltöm be.