Orbán Viktor szerint a vidék elsorvasztása igazi merénylet PDF Nyomtatás E-mail

A vidék erőforrásairól, lehetőségeiről, valamint a Fidesz vidékpolitikájáról beszélt lapunknak Orbán Viktor veszprémi látogatásán. Mint mondta: meg kívánják erősíteni a falvakat, szolgáló közigazgatási rendszert alakítanának ki, valamint olyan agrárpolitikát folytatnának, amely fellendítené a vidéki gazdaságokat.

„A vidék Magyarországán, ahol a munkahelyek tekintélyes mértéke létre fog jönni, a mezőgazdaság az alap – mondta a Magyar Hírlapnak a Fidesz elnöke. – A kormány nem csinált titkot abból, hogy a falusi életformát fel akarja számolni. Bezárni az iskolákat, a postákat, a patikákat, orvosi rendelőket – ez volt a cél. Be akarják terelni a vidéki embereket az általuk haladóbbnak gondolt települési formákba. Nekem minden idegszálam tiltakozik az ilyen gondolkodásmód ellen, mert ez merénylet.” A Fidesz kormányfőjelöltje kijelentette, Magyarországnak hálát kell adnia azért, mert vannak falvai, amelyek az ország erőforrásai.

Orbán Viktor szerint ugyanakkor a vidék Magyarországán is a munkalehetőség a legfontosabb kérdés. Ennek alapja a mezőgazdaság. „Olyan agrárpolitikát kell teremtenünk, hogy egyre több család érezze, van értelme folytatni a szülők mezőgazdasági életformáját, vagy belevágni abba. Lesz föld, lesz hitelezés, lesz forgóeszköz, hozzá lehet jutni gépekhez, egyáltalán, lehet majd gazdálkodni” – mondta a Magyar Hírlapnak a pártelnök. A forráselosztások kapcsán a politikus úgy vélekedett, bár fontosak az uniós források, amelyekből egyetlen petákot sem szabad elengedni, elsősorban a saját erőnkben kell bíznunk. Ezért fontos egy határozottabb bankpolitika, egy olyan pénzintézeti rendszer, amely áttételek nélkül, gyorsan tud dönteni, s így képes megnövelni a gazdaságban forgó pénzösszeget. A vidékfejlesztést forráselosztás tekintetében és közigazgatási tekintetben is új alapokra helyezné egy
Fidesz-kormány. Megszüntetnék a LEADER programot, és a régiós felosztás helyett egy olyan működőképes rendszert akarnak felépíteni, amely a magyar hagyományokban fellelhető elemeket építi be a jövő közigazgatásába. Új igazgatási szintek bevezetése csak felesleges bürokráciát szül, amelynek éppen a leépítése a cél – hangsúlyozta Orbán Viktor. Integrált vidékfejlesztési intézményt hoznának létre, amely egyben kezeli a falusi életet, a vidékfejlesztést, a környezet- és természetvédelmet, a munkahelyteremtést, valamint az agrárszabályozást. A vidékfejlesztés motorja egy megfiatalított, átszabott Széchenyi-terv lenne, ennek meghirdetését várja el a Fidesz elnöke a majdani gazdasági minisztertől. Az a cél, hogy azt a pénzmennyiséget, amit jogosan várunk az uniótól, sokkal átgondoltabban és gyorsabban juttassuk el azokhoz, akik majd fel fogják használni.
De mindez még nem jelenti azt, hogy kolbászból lesz a kerítés – fogalmazott az elnök. Szerinte mértéktartóan kell tervezni, ugyanakkor ha visszanyessük azt a sok buta szabályt, bürokratikus előírást és elszabadult korrupciót, ami ma a magyar életet jellemzi, máris föllélegzik az ország, és több jut jó célokra. Orbán Viktor vidéki körútjának veszprémi állomásán a Fidesz–KDNP helyi képviselőjelöltjeivel is találkozott, majd ellátogatott a veszprémi futballutánpótlás-csapat edzésére. Őket azzal biztatta, hogy a Fidesz komoly utánpótlás-fejlesztési programot dolgozott ki, amely a futballra és más sportágakra is vonatkozik, mert úgy gondolják, az országnak minden erejét meg kell feszítenie, hogy a fiatalokat, a nevelésüket, az egészségüket és a sportolásukat támogassa.
Szerző: Füssy Angéla
Forrás: www.magyarhirlap.hu