A Balaton is nemzeti ügy lesz PDF Nyomtatás E-mail

Kedves Választópolgárok! A szocialista kormányzatok turisztikai politikájában a Balatont mostohagyerekként kezelték az elmúlt nyolc évben. Csupán ígérgetéseket kaptunk, de a zalai partszakaszon még azt sem.

Az uniós forrásokat három kiemelt projektbe csoportosították át: a zalakarosi fürdő építésére, a hévízi gyógyfürdő felújítására, amelyik már több mint egy évet csúszik, illetve a kastély Festetics Örökség programjában két évig halogatták a döntést. A csökkentett program, az Amazon szálloda felújítása majd csak 2011-ben fog indulni.

A turisztikai pályázatoknál a maradék pénzből a  nyertes projektnek a Békavárt hozták ki, amely később meghiúsúlt. Igen úgy tűnik, hogy mindez a Fidesz-es önkormányzatok büntetése a kormány részéről, hiszen annak idején Lampert Mónika miniszter asszony (MSZP) is megmondta, hogy gondoskodni fognak arról, hogy az uniós források elosztásakor a döntés kizárólag az ő kezükben legyen.

Ennek ellenére tudunk eredményeket felmutatni. Idén év elején meghirdettük a „Keszthelyt építjük” programot, amely sikeresen indult. Az Európai Parlamenti választás óta nőtt a Fideszes politikusok befolyása a Regionális Tanácsban, ahol jómagam is tag vagyok. Másrészt talán a szocialisták is belátták, hogy a rendelkezésre álló pénzeket ki kell osztani. Így előrelépés történt végre a Főtér és környéke felújításában, valamint kiírtak itt egy parti sétány és rendezvénytér kialakítását célzó pályázatot, s Keszthely és Gyenesdiás esetében a csapadékelvezetésre is lesz uniós támogatás.

A Zala Megyei Önkormányzat elnökeként a keszthelyi intézmények sportfejlesztésének részeként építjük áprilistól a városi tanuszodát. Igyekeztünk a Balaton-parton a sport- és ifjúságturizmus fejlesztésének lehetőségeit is megteremteni, ezért adtuk el a vonyarcvashegyi üdülőt a helyi önkormányzatnak, ezért támogatjuk a gyermekek balatongyöröki nyaraltatását, és ezért kezdtük újra üzemeltetni az balatonedericsi táborunkat is.
De jut bőven feladat az új kormánynak is, mert az elmúlt években semmilyen előrelépés nem történt a parti zagytározók átadását, illetve a horgászturizmus feltételeinek javítását illetően.
Önálló fejlesztési régió létrehozására lenne szükség, hasonló módon, mint ahogyan a Balatoni Fejlesztési Tanács is indult: a Fidesz kormány idején az utolsó évben már évi 3 milliárdos költségvetéssel dolgozhatott. Ekkor döntöttünk a parti kerékpárút teljes hosszban való kiépítéséről, a sármelléki repülőtér nemzetközivé minősítéséről, a keszthelyi elkerülő útról, amely most végre megvalósulhat.

A halgazdálkodást minél előbb önkormányzati felügyelet alá kell helyezni a horgászturizmus fellendítése érdekében. Támogatni fogjuk a magyar kisvállalkozásokat, a helyi termelők áruit, a bor- és lovasturizmust, és  a balatoni halakat kínáló éttermeket.
A Nemzeti Ügyek Kormányának a Balaton is nemzeti ügy lesz!

Tisztelettel: Manninger Jenő, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje