A betegek érdekében… PDF Nyomtatás E-mail

Sikeres pályázatot nyújtott be a - Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program „Struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés a fekvőbeteg-szakellátásban”című  pályázati kiírásra – a Zala Megyei Kórházban Kardiológiai és Szívsebészeti Centrum kialakítása és egyéb infrastruktúra fejlesztésére – jelentette be az egészségügyi intézményben tartott sajtótájékoztatón Manninger Jenő a Zala Megyei Közgyűlés elnöke.

A  kivitelezés egyik előnye, hogy az úgynevezett, pózvai külsőkórházból a gyakran látogatott szakellátási formákat átcsoportosítják a beruházás befejezése után. A megyei közgyűlés elnöke hozzátette:  a gyakorlatban ez annyit jelent, hogy például a Pulmonológiai és az Onkológiai Osztály valamint a Szemészet, a Tüdőgondozó és az Allergológia is a Zala Megyei Kórház Zrínyi Miklós utcai telephelyén lesz elérhető a betegek számára. Ez egyfelől elengedhetetlenül szükséges a páciensek gyorsabb, rugalmasabb ellátáshoz, másfelől pedig a gazdaságos működtetéshez úgyszintén. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a beruházás megvalósítása után a pácienseknek nem kell majd ezentúl a városból külön Pózvára autózni vagy autóbusszal utazni, a vizsgálatokat közvetlenül a megyeszékhelyen intézhetik – mondta Manninger Jenő.

Dr. Csidei Irén a Zala Megyei Kórház főigazgatója arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a megvalósításra váró beruházás részeként új Kardiológiai és szívsebészeti Centrum épül a központi telephelyen, amely magába foglalja a jelenleg a Külső Kórházban működő kardiológiai rehabilitációs járó és fekvőbeteg szakellátást is. Ez azért is rendkívüli fontosságú a megyében élők számára, mivel köztudottan hazánkban évek óta növekvő tendenciát mutat a szív- és érrendszerei megbetegedésben szenvedők száma, illetve mind az egészségügyi dolgozók, mind pedig a betegek részéről több ízben megfogalmazódott már az igény arra, hogy az elavult kardiológiai osztály felújítását már nem lehet tovább halogatni. A főigazgató külön kiemelte, hogy ilyen nagy volumenű beruházás, a fenntartó támogatásával, még soha nem volt a kórház életében.

Valamennyi aktív ellátást nyújtó osztály egy telephelyre kerül a diagnosztikai ellátások közelébe.  A betegek gyorsabban elérik a szakrendeléseket, lényegesen csökken a kórház beteg- és anyagszállításra fordított költsége. A pulmonológia mostani épülete a pózvai telephelyen a betegellátásból kivonható. A Külső Kórház tiszta profilú, krónikus, ápolási és rehabilitációs feladatokat ellátó telephellyé válik, valamint a pszichiátriai ellátás teljes vertikumának színtere marad – mondta Dr. Halász Gabriella a Zala Megyei Közgyűlés Egészségügyi és Szociális Osztályának vezetője. A projekt keretében megújul a központi diagnosztikai részleg eszközparkja, számos orvos technikai eszköz – pl új CT – beszerzésével. A központi műtőblokk és az intenzív osztály orvos technológiai felszereltsége is korszerűbbé válik. Kialakításra kerül egy új központi sterilizáló a központi műtőblokkhoz kapcsolódóan, megújul a központi betegirányítási rendszer. A fejlesztésben 9 ellátási egység érintett – a szemészet, szemészeti műtő, onkológia, pulmonológia, kardiológiai aktív és rehabilitációs osztály, központi diagnosztika, a központi műtőblokk és a központi sterilizáló – tette hozzá az osztályvezető.

A projekt eredeti költségvetése 5 milliárd Ft, amelyhez a Zala Megyei Önkormányzat 500 millió Ft saját forrást biztosított, 4,5 milliárd Ft-ot Európai Uniós támogatásként igényelt a benyújtott pályázatban.  A döntés értelmében a Zala Megyei Önkormányzat 4 275 232 805,- Ft támogatást nyert el. A beruházás munkálatai legkorábban 2010. októberében kezdődhetnek el, és várhatóan  2012. év végén fejeződnek be.
Zsuppán Beáta