Tanuszoda épül Keszthelyen PDF Nyomtatás E-mail

Régi álma válik valóra Keszthely városának, a helyben és a környéken élőknek egyaránt: a Zala Megyei Önkormányzat és Keszthely Város Önkormányzata összefogásával tanuszoda épül a városban. A beruházás előirányzataként a járulékos költségekkel együtt mindösszesen bruttó 250.000.000 Ft –ot különítettek el a Zala Megyei Közgyűlés. 2010. május 19-én helyszíni bejárásra hvta a sajtó munkatársait Manninger Jenő a megyei közgyűlés elnöke, és Ruzsics Ferenc polgármester.

2009. évben a tervezési munkákra kiírt közbeszerzési eljárás nyertese, a zalaegerszegi székhelyű Domoplan Kft. elkészítette a létesítmény engedélyezési és kiviteli terveit. A kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás 2010-ben indult, nyertesével, a keszthelyi Dunántúli Magasépítő Kft-vel 2010. március 22-én került sor a generál-kivitelezési vállalkozási szerződés megkötésére, a kivitelezés bruttó bekerülési költsége 269.000.000 Ft. (Időközben a forrás a 2010. február 12-i közgyűlésen kiegészítésre került.) A munkaterület átadása 2010. március 29-én megtörtént, azóta folyamatos műszaki ellenőri felügyelet alatt folyik az építkezés. Az átadás tervezett ideje várhatóan 2010 szeptembere lesz.
 
A beruházás a Zala Megyei Önkormányzat és Keszthely Város Önkormányzatának összefogásával valósul meg. A Megyei Önkormányzat építteti és finanszírozza, a Város pedig az építési telket biztosítja ingyen, továbbá az üzemeltetés is a keszthelyi önkormányzat feladata lesz.

A tanuszodát a Keszthelyen működő megyei fenntartású, valamint a városi oktatási intézmények tanulói használhatják majd, de a keszthelyi polgárok előtt is nyitva áll bizonyos napszakokban.


Az uszoda műszaki paraméterei:

Két önálló medence kerül kialakításra kiszolgáló helyiségekkel, vizesblokkokkal, a nagyobbik medence 11x25 m és 1,4 m mélységű, a kisebbik medence 6x9 m és 0,8 – 1,0 m közötti változó vízmélységű. A medencék különböző vízhőmérsékletűek, az igénybevevők életkorának figyelembe vételével. Az uszodának közvetlen, zárt folyosón keresztüli kapcsolata van a 16 tantermes általános iskolával, ugyanakkor önálló bejárattal is rendelkezik a külső vendégek számára, a hétvégi használat érdekében. Iskolások részére nemek szerint két öltöző áll rendelkezésre 25-25 fő befogadó képességgel, az óvodások részére külön öltöző kerül kialakításra. A mozgáskorlátozottak részére is biztosítottak a használat feltételei. A kiszolgáló helyiségeken kívül (sportszer raktár, vegyszer raktár, szellőző gépház, takarító szertár) az úszómester és a személyzet részére pihenő, öltöző biztosított, 10 fős szauna is kialakításra kerül.

Építészeti paraméterek:

A tanuszoda alapozása pillér és sávalap, előre gyártott vasbeton pillérszerkezettel, helyenként 38 cm vastagságú kézi falazóblokk kitöltő szerkezettel fél nyeregtetős kivitelben készül. A tető ragasztott fa szerkezet, amelyet szendvicspanel fed.