Még kijátszhatják lapjaikat a képviselők, de ősztől csökken a testületi létszám PDF Nyomtatás E-mail

A korábbi várakozásoknál radikálisabb önkormányzati létszámcsökkentést készül törvénybe foglalni a parlament; a Fidesz javaslatának vitája már zajlik a Tisztelt Házban, és akár a jövő héten megtarthatják a zárószavazást. – írta május 21-én a Zalai Hírlap.

Minimálisan változik csak az önkormányzati képviselőtestületek megválasztásának módja, a képviselők létszáma azonban jelentősen csökken - összhangban a Fidesz-KDNP választási ígéretével. Megmarad a mintegy 3200 hazai önkormányzat, ám minden testületet érint a lefaragás, a száz lakosnál kisebb falvaktól egészen a fővárosig és a megyei közgyűlésekig. Bár kisebb módosításokat még befogadhat a törvény, a lényeg már biztosan nem változik: országosan körülbelül 40 százalékkal kevesebb képviselő ülhet a közgyűlési padsorokban az őszi helyhatósági választások után. A Zala Megyei Közgyűlésben a jelenlegi 40 helyett mindössze 15 képviselő dolgozhat majd.
400 ezres megyei lélekszámig ugyanis 20 ezer lakosonként 1 képviselőt lehet választani. Megszűnik továbbá az úgynevezett kislista, a megyékben egységes listáról lehet majd képviselőt delegálni, illetve négy helyett öt százalékos lesz a küszöb, amit a jelölőszervezeteknek el kell érniük. A megyei jogú városok lakói továbbra sem szavazhatnak a megyei listára.
- A kevesebb képviselőre több munka jut, felértékelődik továbbá a mandátum jelentősége, a munka azonban így is elvégezhető lesz - jelezte Manninger Jenő megyei közgyűlési elnök, országgyűlési képviselő. Mint mondta, a módosítás költségcsökkentő hatása jelképes: a megyei önkormányzatnál 25-tel lesz kevesebb képviselő, a tiszteletdíjakból így körülbelül 40 millió forintot lehet megtakarítani évente. Ennél fontosabb azonban az elv: a választók elvárják a létszámcsökkentést.

A teljes cikk letölthető:
http://www.zalaihirlap.hu/fooldal-nap_temai/20100521_kepviseloi_letszamlimitek