A Zalavári Történelmi Emlékpark turisztikai fejlesztése PDF Nyomtatás E-mail

A Zala Megyei Önkormányzat pályázata 73.849.971 Ft támogatásban részesült a Nyugat-dunántúli Operatív Program „A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése” pályázati kiírásán, melyhez a megyei közgyűlés 13.500.000 Ft saját forrást biztosított.

Az együttműködés szerződésének ünnepélyes aláírására 2010. június 4-én került sor Keszthelyen a Városháza dísztermében. Manninger Jenő a Zala Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: a Zala Megyei Önkormányzatnak és Zalavár Község Önkormányzatának a honfoglalás és az államalapítás millenniumára való méltó megemlékezés kapcsán fogalmazódtak meg terveik az egykori megyeközpont, azaz Zalavár - Vársziget fejlesztésére. A tervezett környezetalakítás természetesen a történelmileg korábban létező véd művek és épületek részleges bemutatásával a terület minél világosabb és érthetőbb megértését tűzte ki célul. A sajtótájékoztatón elhangzott: a teljes beruházás, több mint 80 millió forintból valósul meg, ennek keretében a Zalavári Történelmi Emlékpark kialakítása, amely magában foglalja a Makovecz Imre Ybl és Kossuth díjas építész által tervezett Millenniumi Emléképület felépítését, amely az 1000 éves zalai ünnepségek méltó építészeti alkotásaként maradhat a helyszínen. Az emléképületben kerül elhelyezésre a szintén Makovecz Imre által tervezett Életfa, ami Zala megye településeit kívánja szimbolizálni. Az épület elsődlegesen tájékoztató-információs funkciót töltene be: megjelenítésre kerülő tartalom Zalavár, és Zala megye kulturális történelmi örökségének magas színvonalon történő bemutatásához kapcsolódna. Emellett az épület kiállító funkciót is betöltene egyfelől a településen és annak környezetében zajló régészeti feltárások impozáns eredményei jeleníthetők meg, másfelől egyéb más ideiglenes kiállítás fogadására is alkalmas lenne (pl. zalai művészek kiállításai, fotókiállítások Zala megyéről stb.). Az épületben bemutatásra kerül a Zala megyei lakosság által megszavazott „Zala megye 7 csodája” is.
Manninger Jenő, közgyűlési elnök hozzátette azt is: példaértékű, hogy az emlékpark létrehozásához több önkormányzat is adott anyagi segítséget, miközben a költségvetés az elmúlt években egyre drasztikusabban csökkentette az állami szerepvállalást. A szerződés ünnepélyes aláírásán Manninger Jenő a Zala Megyei Közgyűlés elnöke mellett részt vett Horváth Jácint a Nyugat – dunántúli Környezetvédelmi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója valamint Berkenyés István Zalavár polgármestere is. Az aláírók mindegyike úgy nyilatkozott: örömteli, hogy a megyének történelmi és turisztikai szempontból egyaránt fejlődést jelent a beruházás kivitelezése.  A projekt keretében megvalósul a park területének rendezése, egy sétaút kialakítása, amely mintegy „felfűzné” egymásra a helyi kulturális örökség részét képező objektumokat. A park egyes elemeinek magas színvonalon történő bemutatását információs táblák tennék lehetővé. A sétaút a Makovecz - féle Millenniumi Emlékműtől indulna. A projektmegvalósítás 2010. május 11-én kezdődött, a tervezett befejezése pedig 2011. április 25-re várható.