Kétélű az akcióterv adócsomagja: Ki jár jól, ki fizet majd rá? PDF Nyomtatás E-mail

Kétségkívül évek óta a legnagyobb jelentőségű változásokat tartalmazza a miniszterelnök által kedden bejelentett 29 pont, amit Orbán Viktor nem kevesebbnek, mint gazdasági rendszerváltásnak nevezett. A kormány akciótervének hangsúlyos eleme a több részből álló adócsomag, erről kérdeztünk vállalkozókat, politikusokat, átlagembert.

(...) Az akcióterv bejelentése óta csak kedvező véleményekkel, visszajelzésekkel szembesült viszont Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, fideszes országgyűlési képviselő, mondván, ilyen nagy változást vártak az emberek, mint amit a csomag magában hordoz, amit, mint hozzátette, egyben, összefüggéseiben kell tekinteni. Mi elsősorban az adófejezetek lehetséges hatásairól érdeklődtünk, például, hogy a bankok összesen 200 milliárdos tervezett megadóztatása nem üt-e vissza a hitellehetőségek csökkenése, további nehezítése formájában?
- Miközben mindenki a válság hatásaival küszködik, egyetlen nyereséges ágazat van, a pénzügyi szektor. Minden intézkedésben van kockázat, de a helyzet az, hogy a kisvállalkozók eddig is nehezen jutottak hitelhez. Másrészt a bankrendszer rugalmatlan, jelentős nagyságú nyereségére támaszkodva eddig is megtehette volna, hogy nagyobb kedvezményeket ad, mégsem tette meg. Nyilván oda kell majd figyelni, milyen lépések következhetnek, ha tovább akarnak hárítani. Ez hosszú folyamat lesz - válaszolta.
Örömmel konstatálta, hogy a kisvállalkozások tervezett nyereségadó csökkentése minden oldalon elismerést arat, viszont ezzel együtt az szja 16 százalékra faragásához szükséges források már a kispénzű emberek zsebeit is érinti, a minimálbér adójával.
- Ne felejtsük, hogy ez együtt jár a családi adó bevezetésével is. A nehezebb helyzetben levő többgyermekes családok jelentős mértékig nem fognak adózni, bár ez a mérték még nincs meghatározva. És két év van a bevezetésre. Az egykulcsos adó részleteinek a kidolgozása során még vitákra, elemzésekre lehet számítani a parlamentben és a Fidesz-frakción belül is az esetleges hátrányai elkerülése érdekében. A miniszterelnök úr is azt mondta, tudja, hogy ez egy nagyon nehéz kérdés, ezért két évet fordítunk a terv fokozatos bevezetésére - válaszolta érdeklődésünkre Manninger Jenő (...).

Forrás: Zalai Hírlap

Teljes cikk megtekintése: http://www.zalaihirlap.hu/fooldal-nap_temai/20100610_ketelu_az_akcioterv_adocsomagja