Új elnök a Regionális Fejlesztési Tanács élén PDF Nyomtatás E-mail

Egyhangú többséggel a Zala Megyei Területfejlesztési Tanács elnökét, Manninger Jenőt választották meg a Nyugat- Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács új elnökévé – jelentette be a július 8-i RFT ülés utáni sajtótájékoztatón Dr. Ipkovich György társelnök.

Manninger Jenő kihangsúlyozta: a jövőben is ragaszkodnak ahhoz az eddigi gyakorlathoz, miszerint a 3 megye – Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron – felváltva vezetik majd a fejlesztési tanács feladatait. Manninger Jenő hozzátette: a következő ülésen már a kormányzati delegáltakkal közösen döntenek majd a konkrét beruházások támogatásáról.  Ezzel kapcsolatban elmondta azt is: az utóbbi hetekben viszonylag rövid idő állt rendelkezésre ahhoz, hogy delegálják a kormányzat által ajánlott képviselőket, ennek ellenére a folyamatban lévő beruházások zökkenőmentesen folytak. Ugyancsak az elkövetkezendő hetek, hónapok egyik fontos feladata lesz, hogy a Fejlesztési Minisztérium vezetése a Nemzeti Fejlesztési tanácsokkal egyeztet az aktualitásokról, jövőbeni tervekről.  Az új elnök kijelentette továbbá, hogy az uniós feladatokban érdekelt kormányzati szervekkel együtt áttekintik a Nyugat-dunántúli Operatív Programot, és ezt követően lehet csak konkrét további tennivalókról beszélni.
A Nyugat-dunántúli Régióban a hazai forrásokból a 2007 és 2010. közötti időszakra összesen 6,58 milliárd forintnyi összeg áll rendelkezésre a megítélt decentralizált támogatásokból. Ebből a keretből például 2,7 milliárd forint fordítható a helyi önkormányzatok fejlesztési és vis maior feladatainak támogatására. Emellett kiemelten, 28 milliárd forinttal támogatják a leghátrányosabb helyzetű kistérségek felzárkóztatását a régióban.  A Nyugat – Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácshoz összesen mintegy 61 pályázat érkezett 6 különböző kiírásra, melyből 46 teljesítette sikeresen a szakmai kritériumot.