Egerszegen még nincs, a megyei elnök jelölt ismét Manninger Jenő PDF Nyomtatás E-mail

Ellenszavazat nélkül támogatta a Fidesz országos választmánya szombati ülésén, hogy Tarlós István, a párt fővárosi frakcióvezetője legyen a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje az őszi önkormányzati választáson. Döntöttek a választmányi ülésen a megyei közgyűlési elnökjelöltek személyéről is.

Kövér László választmányi elnök a tanácskozás előtt közölte, Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök őt fogja javasolni házelnökjelöltnek a Fidesz-frakció ülésén, és vállalja a tisztséget.

A választmány zárt ülése után Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a testület ellenszavazat nélkül támogatta, hogy a Fidesz-KDNP Tarlós Istvánt indítsa főpolgármester-jelöltként.

A tanácskozáson döntöttek a budapesti listáról és a megyei listákról, valamint a megyei közgyűlési elnökjelöltekről is, Kósa Lajos tájékoztatása szerint a megyei jogú városok polgármesterjelöltjeiről a végső döntést a Fidesz országos választmányának elnöksége hozza meg a jövő héten. Az önkormányzati választás legnagyobb tétje az - mondta -, hogy Budapesten végre "le lehet-e váltani azt a kurzust, amit a fővárosban képviselnek a gyurcsányizmus szerves folytatásaként".

Kövér László választmányi elnök az ülés előtt közölte, Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök őt fogja javasolni a Fidesz-frakció ülésén házelnökjelöltnek, és ő vállalja is a tisztséget.

Kövér László újságírói kérdésre a házelnökjelöléssel kapcsolatban azt mondta: "a Fidesz-frakció előtt az elnök úr engem fog majd javasolni, és amennyiben a Fidesz-frakció támogat, akkor én leszek az egyik jelölt". Ha másnak más jelöltje van, akkor ő is a cédulára kerülhet, a húszéves gyakorlat azonban az, hogy a pártok induláskor megállapodnak a tisztségviselői pozíciók szétosztásában - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy ha ő lesz az Országgyűlés elnöke, választ-e új választmányi elnököt a Fidesz, a politikus úgy felelt: jövőre lesz tisztújító kongresszusa a Fidesznek, akkor lesz esedékes ez a kérdés; egyébként nincs semmilyen összeférhetetlenség a házelnöki és a választmányi elnöki pozíció között.

A Fidesz országos választmányának elnöke beszélt arról is, hogy azon településeken, ahol a Fidesz-csoportokat az elmúlt hetekben, hónapokban feloszlatták, később döntik el, ki lesz a polgármesterjelölt, és kik lesznek az egyéni képviselőjelöltek. Közlése szerint 8-10 ilyen "kétséges" hely van.

Összeállt a megyei közgyűlési elnökjelöltek névsora: a Fidesz országos választmánya szombati budapesti ülésén döntött a megyei közgyűlési elnökjelöltek személyéről; a listát a zárt tanácskozás után juttatták el az MTI-hez.

A döntés szerint Bács-Kiskunban Bányai Gábor, Baranyában Hargitai János, Békésben Farkas Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplénben Mengyi Roland, Csongrádban Magyar Anna, Fejérben Vargha Tamás, Győr-Moson-Sopronban Szakács Imre, Hajdú-Biharban Rácz Róbert, Hevesben Horváth László, Jász-Nagykun-Szolnokban Kovács Sándor, Komárom-Esztergomban Popovics György, Nógrádban Becsó Zsolt, Pest megyében Szűcs Lajos, Somogyban Gelencsér Attila, Szabolcs-Szatmár-Beregben Seszták Oszkár, Tolnában Puskás Imre, Vasban Kovács Ferenc, Veszprémben Lasztovicza Jenő, Zalában pedig Manninger Jenő lesz a Fidesz-KDNP megyei közgyűlési elnökjelöltje az őszi önkormányzati választáson.

Rorrás: www.zalaihirlap.hu