Ünnep Zalaváron, az ősi megyeszékhelyen PDF Nyomtatás E-mail

Az ezer éves Zala megyét - akkori nevén Kolon - egy 1009-ben, Sólyban keletkezett, Szent István nevéhez kapcsolható oklevélben említik meg először. A történelmi évfordulóhoz kapcsolódóan tavaly júniusban az egykori Zala vármegye központi helyén, Zalavár-várszigeten, a történelmi emlékparkban jubileumi ünnepséget tartottak, ahol letették a majdani millenniumi emlékmű alapkövét is. Az ősi magyar jelképet felidéző, Makovecz Imre tervezte emlékművet 2010. szeptember 11-én a Szent Adorján családi nap keretében tartott ünnepségen avatták fel.

Az ünnepi megnyitót a megyeszékhelyi Zrínyi Miklós Gimnázium diákjainak énekkara és a keszthelyi Kiss Szent Teréz plébánia kórusa tette igazán emelkedetté. Az avatóünnepségen köszöntőt mondott Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, aki kitért arra, hogy a megyékre mindig nagy felelősség hárult, ha az ország bajban volt.
- Ritka amikor a megye és az állam egyensúlyban van. Most hónapokkal ezelőtt egy kedvező folyamat indult el. Az államunk még csak tekintélyében erős, bizalmat kell neki szavaznunk, hogy megerősödhessen. Ismét lehetőségünk van építeni az országot, melyhez folytonosságot sugárzó, jól működő önkormányzatokra van szükség. Ez az emlékmű arra ösztökél bennünket, hogy újra birtokba kell vennünk a múltunkat is - világított rá Szalai Annamária.
Körtvélyessy Zsolt színművész szavalatát követően Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke szólt a megjelentekhez. Beszédében méltatta a Milleniumi Emlékművet tervező Makovecz Imre munkásságát, akinek a megyegyűlés a közelmúltban Zala Megye Díszpolgára címet ítélt oda, melyet ez alkalommal adott át a Kossuth-díjas építésznek. Makovecz Imre a nemzetek összefogására utalt, hiszen annak idején Szent István is több nemzetet kovácsolt egységbe, ez által lett még sokszínűbb, erősebb.
A zalavári emlékmű a megyei önkormányzat és a települések adományaiból jött létre. A jövőben egy életfát is elhelyeznek az épületben, melynek levelei egy-egy települést jelképeznek majd. Az emlékműben a későbbiek során régészeti tárlatok, kiállítások is helyet kapnak majd, az épület környékét pedig uniós támogatásból szépítenék tovább.
Zala jövőjének a családok a zálogai. Mindezt jelképezve a megyei önkormányzat tavaly „Családdal Zaláért” díjat alapított, amelyet akkor egy csonkahegyháti család kapott meg. Idén a hévízi Papp család vehette át a díjat. Az édesapa, Papp Gábor egészségtan tanár, a keszthelyi Mentor Ifjúsági Iroda vezetője, a hévízi református gyülekezet világi gondnoka, a Fidesz  helyi elnöke, polgármesterjelöltje. Feleségével, Ágotával, - aki főállású anya, de mellette ifjúságsegítőként dolgozik – öt gyermeket nevelnek. A legidősebb a 17 éves Bence, majd négy húga következik a sorban: Eszter 16, Ágota 13, Emese 10, Orsolya pedig 4 éves. Valamennyien egyházi intézményekben tanulnak, néptáncolnak, népi furulyán, tekerőlanton, hegedűn és zongorán is zenélnek. A családfő elmondta: Nincs megtisztelőbb számára, hogy gyermekeiért, családjáért, az életéért kaphat elismerést a Zala Megyei Önkormányzattól. Az elismeréssel járó pénzt a keszthelyi kórház gyermekosztályának ajánlotta fel.
A kivitelező ZÁÉV Zrt. nevében Peresztegi Imre elnök-vezérigazgató köszönte meg az együttműködést, a partnercégek, régészek, mesteremberek áldozatos munkáját, majd egy jelképes kulcsot adott át Manninger Jenőnek. Az épületet és a megye megújult jelképével elkészült címert és zászlót dr. Márfi Gyula veszprémi érsek szentelte fel, aki köszöntőjében kitért arra is, hogy egykori pördeföldi lakosként mindig szívesen tér vissza Zalába.
Az ünnepség után Berkenyés István, Zalavár polgármestere mondott pohárköszöntőt, melyben megköszönte a tervezői és kivitelezői munkákat és reményét fejezte ki, hogy sokan lelik majd örömüket a település új gyöngyszemében.
A Kis-Balaton tájházban átadták a Zala megye 7 csodája közé választott, a természet alkotta csodálatos tájegységnek szóló díjat. Kis-Balaton elismerő oklevele és márványtáblája ezentúl a tájházat díszíti majd, melyeket Gaál Róbert, a területi vízügyi igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese vett át Manninger Jenőtől és Balogh Istvántól, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület elnökétől.
A nap során levetítették Zala megye új imázsfilmjét, továbbá solymászbemutató, az Asbóth Sándor Gyenesdiási Huszárbandérium bemutatója, történelmi kiállítások, régészeti előadások, valamint kézműves és kirakodóvásár is gazdagította a programot. A rendezvénysátorban szintén sokszínű kínálat várta az érdeklődőket. A Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar műsora, a Dorci és a Fülesek gyermekprodukciója, az Intermezzo, a történelmi Zala megye különböző területeiről érkezett népi együttesek szórakoztatták a látogatókat. Este Besenczi Árpád, a Hevesi Sándor Színház igazgatójának előadásában A helység kalapácsa, valamint a Csík zenekar koncertje biztosított színvonalas időtöltést.