Az ipari parkok fejlesztése a gazdasági fellendülés egyik záloga PDF Nyomtatás E-mail

Ipari parkok jelentősége Zala Megyében - címmel tartottak sajtótájékoztatót a Megyeházán. A tájékoztatón részt vett Manninger Jenő a Megyei Közgyűlés és a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Gyutai Csaba Zalaegerszeg alpolgármestere és Janzsó Tamás az Önkormányzati Ipari Parkok Országos Szövetségének elnöke.

Manninger Jenő bevezetőjében elmondta: a jövőben a gazdasági fellendülés egyik fontos lépése nemcsak a régióban de megyénkben is az ipari parkok fejlesztése. Reményei szerint a következő esztendőkben a meglévő parkok mellett továbbiak létrehozására lesz lehetőség. Ebben partnerre talált Zala az Önkormányzatok Ipari Parkjának Országos Szövetségében.

Gyutai Csaba alpolgármester szerint döntő fontosságú, hogy a szövetség  „szívügyének” tartja a zalaegerszegi ipari parkok fejlesztését. A zalai megyeszékhelyen jelenleg négy ipari park működik, melyek közül kettő magán kettő pedig önkormányzati tulajdonban van. A déli városrészben lévő ipari park már betelt. Ott az összes hasznosítható területet igénybe vették a vállalkozások – fogalmazott az alpolgármester. Az északi ipari park területén 400 hektár áll rendelkezésre ahhoz, hogy további fejlesztések valósuljanak meg hamarosan. Az északi ipari park déli részén működik például egy szállítmányozási cég is. Emellett a zalaegerszegi inkubátorház is itt található, és ezen a területen hozták létre a fejlesztési és innovációs szolgáltató bázist. A létesítményben fiatal és tehetséges fejlesztő mérnökök dolgoznak. A 76-os út északi részén található ipari park egyébként az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű létesítménye – tette hozzá Gyutai Csaba. Zalaegerszeg városa egy 45 pontból álló támogató csomagot dolgoztak ki annak érdekében, hogy a kis és közepes vállalkozások minél egyszerűbben intézhessék ügyeiket. Janzsó Tamás az Önkormányzati Ipari Parkok Országos Szövetségének elnöke elmondta:  tömörülésük működése tízéves múltra tekint vissza. Véleménye szerint az ipari parkprogram zászlóshajója Zalaegerszeg. Fontosnak tartja, hogy a zalai megyeszékhelyen létrehozott mintát az ország azon területein is ismertessék, ahol már évek óta tervezik az ipari parkok létrehozását, de ez idáig még nem került sor erre. Az ipari parkok működése lehetővé teszi egyebek mellett az vidékfejlesztést, a kis- és közepes vállalkozások támogatását. Az Önkormányzati Ipari Parkok Országos Szövetsége a jövőben még szorosabb együttműködést kíván kialakítani Zala megyével és Zalaegerszeg város vezetésével egyaránt.