Tiszta vizet a pohárba – Hova folyt el a DRV Zrt. pénze? PDF Nyomtatás E-mail

 

Megérkeztek a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. átvilágításának előzetes eredményei

Elkészült a Dunántúli Regionális Vízmű nyár elején kirobbant végkielégítési botránya után elrendelt teljes átvilágításának előzetes eredménye.


Az elemzésből már most megdöbbentő információk derültek ki: a kolontári vörösiszap-katasztrófában érintett MAL Zrt. például több mint 300 millió forinttal rövidítette meg a DRV Zrt. költségvetését, de a Reményi Zoltán féle előző vezetés törvénytelen intézkedéseire, pazarló cégvezetési politikájára, végkielégítési trükközéseire, valamint előnytelen és törvényellenes szerződéskötési gyakorlataira is fény derült.  

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-nél, a milliós végkielégítéseknek köszönhetően, 2010 nyarán kirobbant botrány után, Winkler Tamás személyében új vezérigazgató került a vállalt élére, aki azonnal elrendelte a vízmű teljes átvilágítását. Bár a folyamat – az ügy nagyságát és súlyosságát jelzendő – még nem zárult le, de már a részleges eredményekből is kiderül, hogy DRV Zrt. és a vörösiszap-katasztrófában érintett MAL Zrt. között fennálló szerződésnek köszönhetően csak az elmúlt öt évben 328,7 milliós kár érte a vízművet. A DRV Zrt. ugyanis még 2010-ben is az 1976-os szerződés alapján, kedvezményes áron szolgáltatta a vizet a MAL számára.
Mindemellett bevett gyakorlat volt a díjtartozások esetében a kettős mérce alkalmazása: miközben kivételezett keveseknek elengedték a díjtartozásokat, addig a kisfogyasztókon az utolsó fillérig  bevasalták a hátralékot.

Reményi Zoltán leváltott vezérigazgató ténykedésének négy éve alatt, a nem csak a távozó menedzsment számára kiutalt, magas végkielégítésekkel és munkáltatói kifizetésekkel, az előnytelen és szükségtelen szerződésekkel, a barcsi önkormányzattal és a helyi Sport Club vezetőivel közös „mutyizásaival” és a MAL Zrt. számára biztosított kedvezményeivel súlyos veszteségek érték a DRV-t. Az eddigi eredmények több mint 700 millió forintnyi gyanús pénzmozgást tártak fel.

Az átvilágítás eredményeinek ismertetése után Dr. Szabó Iván, a DRV jogi képviselője átadta a szót Winkler Tamás új vezérigazgatónak, aki közölte, hogy a felszínre került visszaélések évekig súlyos kihatással lesznek a DRV Zrt. pénzügyi helyzetére és a cég életére, ezért annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb és a leghatékonyabb módon orvosolni tudják a kialakult helyzetet, a DRV Zrt. új vezetése drasztikus lépésekre szánta el magát.

Winkler Tamás, a DRV Zrt. vezérigazgatója elmondta: első intézkedéseivel többek között az MNV-vel közösen, a közgyűlés határozatára megszüntette a korábban ötfős igazgatóságot, ahol szükséges volt, személycserét hajtott végre, befagyasztotta a közbeszerzéseket és határozott intézkedéseket foganatosított az előző rendszer haszonélvezőivel szemben.

A rendhagyó sajtótájékoztatón az elrettentő adatokat, az eddigi pazarlás megszüntetését és az új irányvonalat a vezérigazgató közérthetőbb számokkal és vizuális elemekkel is érzékeltette. Az egyedi installációs falon megjelenített ábrából kiderült, hogy a már említett több mint 700 millió forintból, a Siófokon érvényes lakossági díjszabásban foglalt köbméterárak szerint, átlagosan csaknem 624 ezer ember egyhavi ivóvízfogyasztását lehetne biztosítani. A sajtótájékoztató végén Winkler Tamás jelképesen is tiszta vizet öntött a pohárba.

forrás: Monitor magazin