Felgyorsulnak a munkálatok PDF Nyomtatás E-mail

A kisajátítások és a régészeti feltárások elhúzódása miatt nem készült el idén tavaszra a 71-es főút Keszthelyt elkerülő új szakasza, de a most felgyorsuló munkálatoknak köszönhetően év végéig talán befejeződik - közölte a Zala Megyei Önkormányzat elnöke pénteken, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

 

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP) a 71-es és 75-ös főút elágazójánál arról beszélt, hogy az elhúzódó munkák miatt nemrég levelet írt Fellegi Tamás fejlesztési miniszternek, ennek eredményeként pedig úgy tűnik, hogy felgyorsulhatnak a feltárások. A régészeknek ugyanis ki kell bővíteniük az eddig ismert lelőhelyeket, ez azonban bizonytalanná teheti az év végi befejezést, ami így 2012 tavaszára tolódhat.
A beruházás adatairól elmondta: az 5,2 kilométer hosszú, a várost északról elkerülő útszakasz 1,8 milliárd forintba kerül. A meglévő úthálózathoz zömében körforgalmú csomópontokkal csatlakozik, a tervezés után merült fel az igény, hogy Cserszegtomaj irányába is hasonló kereszteződésre volna szükség, amit talán később pótolni lehet - fogalmazott.
Manninger Jenő szólt a keszthelyivel párhuzamosan épülő hévízi elkerülő út munkálatairól is. Ennek keretében közel 2 kilométer hosszan felújítják a 75-ös főút Keszthelyről Alsópáhok felé vezető szakaszát, Hévíz és Alsópáhok között új nyomvonalon épül 7,2 kilométernyi szakasz, továbbá Zalacsány felé újabb 2 kilométer meglévő út felújításával számolnak. A domborzati viszonyok miatt 3,5 kilométer hosszan kapaszkodósáv is épül.
Ez a beruházás 5,4 milliárd forintba kerül - a kisajátításokkal együtt a költsége meghaladja a 8 milliárd forintot -, és a tervek szerint 2011 novemberére elkészül. Az egymáshoz is csatlakozó két útépítést európai uniós forrásokból finanszírozzák - tette hozzá.
Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP), Keszthely polgármestere a sajtótájékoztatón azt mondta: örültek volna, ha az M7-es autópálya átadása előtt elkészült volna a két beruházás, és így tehermentesíthette volna Keszthely belvárosát és a Hévíz felé vezető utat az átmenő forgalomtól.
Papp Gábor (Fidesz-KDNP), Hévíz polgármestere ugyancsak azt hangsúlyozta, a Hévízen élők és az oda pihenni érkezők elvárása egyaránt az, hogy ne terhelje tranzitforgalom a várost. Az elkerülő utak megépítése azért is fontos, mert ehhez igazítva új közlekedési koncepciót alakíthattak ki, a sármelléki repülőtérre érkezők számára pedig gyorsabb közlekedést biztosít az üdülőhelyek irányába. mti

 

forrás: MTI