Ünnepélyesen átadták a felújított zsidó temetőt Lentiben PDF Nyomtatás E-mail

A Zala Megyei Önkormányzat és a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) több éves együttműködése keretében került sor a rendkívül elhanyagolt temető felújítására.

 Az április 18-i ünnepségen elhangzott, hogy a megyében kilencedikként rendbe hozott lenti temető az 1950-60-as évek fordulóján indult pusztulásnak, márványlapjait és köveit elhordták, s a területet visszavette a természet. Bár az utóbbi években már történtek kezdeményezések az 1800-as években kialakított sírkert felújítása érdekében, az erőfeszítések csak most jártak eredménnyel.

Történelmünk részei azok a zsidó családok, amelyeknek tagjai a legnagyobb tragédia után többségében nem térhettek haza, s nem lehet abban vita, hogy méltó emléket kell állítani számukrajelentette ki ünnepi beszédében Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, majd hozzátette, hogy a temető felújítási munka ebben az évben várhatóan Karmacson és Söjtörön folytatódik.

A második világháború idején Zala megyéből összesen 1420 zsidót hurcoltak el. Az adatok szerint a Lentiből deportáltak közül 37-en végezték életüket gázkamrában, s mindössze 13-an térhettek vissza a városba.

A felújított temetkezési helyen az ünnepség résztvevői – köztük Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ ügyvezető elnöke - az emlékezés köveit helyezték el az újonnan felállított emléktáblánál.


forrás: MTI