Indul a Kis-Balaton Vízvédelmi beruházásának második üteme PDF Nyomtatás E-mail

Több mint harminc év után folytatódhat és fejeződhet be a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének kiépítése. A második ütem fejlesztéseire vonatkozó vállalkozói szerződést ünnepélyes keretek között csütörtökön írták alá Zalaváron a Kis-Balaton Házban.

Az Országos Vízügyi Igazgatósággal aláírt szerződés értelmében a Szabadics Zrt. a Pentavia Kft-vel közösen végzi el a közbeszerzési eljárás nyerteseként a munkálatokat.  A 3.3 milliárd forint értékű, európai uniós forrásból finanszírozott projekt tervezési munkálatai után nyáron indul a kivitelezés, amely 2013. májusára fejeződik be.

Az aláírási ünnepségen elhangzott, hogy a beruházás elsősorban a Balaton vízminőségének védelmét és az árvízi kockázat csökkentését szolgálja. A kivitelezés során elvégzendő munkák nagyságrendjét mutatja, hogy közel 150 ezer köbméternyi terelőtöltés, valamint közel 40 darab vasbeton zsilip kialakítására kerül sor.  A projekt keretében a nyertes pályázó 10 munkanélküli foglalkoztatását is vállalta a munkálatok idejére.   

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a zalaiak régóta várták a második ütem kivitelezését, de legtöbbször a pénz hiányzott a beruházáshoz. Ez idő alatt viszont a Kis-Balaton tökéletesen bizonyította, hogy olyan természeti értéket képvisel, amelyet meg kell őrizni az utókor számára. Utalt arra is, hogy a jövőben olyan fejlesztéseket kívánnak megvalósítani a térségben, amelyek révén az eddigieknél is látogatottabb turista központ lehet a megye ezen része.


forrás: MTI