A Helikon kastélymúzeum hétköznapjai és ünnepei PDF Nyomtatás E-mail

A "Hétköznapok és ünnepek egy hercegi kastélyban - a keszthelyi Festetics-kastély évszázadai" című kiemelt turisztikai projekt támogatási szerződését írta alá október 28-án Pálinkás Róbert, a Helikon kastélymúzeum igazgatója és Breznovits István, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója a kastélyban.

Az Új Széchenyi Terv pályázatán 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Festetics-kastély.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője, a Zala megyei közgyűlés elnöke elmondta: 2008-ban 1,5 milliárdról, majd - az iszlám múzeum kikerülésével - 750 millió forintról szólt a projekt, ami az új vezetés szakmai munkájának, terveinek köszönhetően 1,8 milliárdra emelkedett. Nagyon fontos, hogy sikerült nagyobb összegű támogatást elnyerni, mert így az Amazon Szálló felújítására is sor kerülhet. Dicsérhető az a döntés is, hogy a pályázat nem akar még újabb területeket bevonni, hanem mértéktartóan és előrelátóan a kastély jelenlegi szolgáltatásait javítja. Régi adósságot törleszt azzal is, hogy lesz a Festetics családot és életművét bemutató kiállítás, az igazgatói szobákat is kiállító teremmé alakítják át.

A projektben megvalósuló elemeket dr. Virág Zsolt, a pályázat készítője, a Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft. ügyvezetője mutatta be részletesen. Elmondta: új köntöst, tartalmat (Főúri utazások kiállítás és Veteránautó látogatóközpont, rendezvényterem, stb.) kap az egykori Amazon Szálló. A parkbéli kertészeti munkálatok mellett fejlesztik a látogató útvonalat, s lepkeházat is kialakítanak. Utóbbiban különleges hibiszkuszok és trópusi lepkefajok kapnak helyet, etetőkkel és keltető terráriummal. A kastélyban új látogatószárnyat alakitanak ki, benne Festetics arcképcsarnokkal, s a család kuriózumnak számító díszruhájával. Megújul, frissül az állandó tárlat. A dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő emlékét őrző bormúzeum is  új terekkel bővül. A látogatók közlekedését szintén segíti a beruházás. Breznovits István beszédében örömét kifejezve hangsúlyozta: a kastély és létesítményei korszerű és modern szempontok alapján újulnak meg.